За нас

За нас

Електронният магазин czbira.bg е създаден в началото на 2021 г. с единствената идея да се предлага истинска бира във всички краища на България и на хората, които ценят и биха оценили истинската бира.

Казвам се Петър Ричанек и живея в България от 20 години. България е красива страна, има отлично вино и домашна ракия. По -лошо е с бирата - не намерих бира, която да отлежава правилно и дори да се прави правилно. Повечето български бири са наситени с въглероден диоксид, спирт, захар и консерванти, което означава, че не е бира. Ето защо реших да внасям оригинални чешки бири, направени по стария процес, което със сигурност ще бъде оценено от хората, които обичат  бира.

 Качествената бира е полезна за вашето здраве.

Умерената консумация на бира може да повлияе благоприятно в превенцията на много заболявания на цивилизацията - намалява риска от атеросклероза при възрастни, намалява стреса, насърчава кръвообращението и храносмилането, а някои съставки, съдържащи се в бирата, имат антитуморен и антибактериален характер.

От лекарска гледна точка, ще се съсредоточа върху здравния аспект на умерената консумация на бира. Бирата, като една от най -старите напитки в света, има редица благоприятни ефекти върху човешкото здраве, които се дължат на сложното действие на отделните й съставки. Освен това бирата е много подходяща рехидратираща, изотонична и йонно балансирана напитка с ниско съдържание на алкохол и редица витамини. Също така е полезна от диетична гледна точка.

Благоприятните ефекти от умерената консумация на бира са две бири на ден за мъжете и пропорционално по -малко за жените: една бира на ден .

Бирата има защитен ефект срещу появата и прогресията на атеросклерозата. В резултат на това се намалява честотата на исхемична болест на сърцето и смъртността от остър миокарден инфаркт и инсулт.

Умерената консумация на бира води до намаляване на кръвното налягане поради разширяване на кръвоносните съдове и по -висок прием на вода и минерали.

След пиене на бира нивото на кръвната захар намалява, което заедно с по -доброто използване на инсулина има положителен ефект върху метаболизма на захарите и мазнините.

Бирата не съдържа холестерол или други мазнини и макар да звучи невероятно, тя е калорично по -бедна от например ябълков сок, мляко или сладки напитки като кока-кола. Едновременно с намесата в метаболизма на мазнините, делът на телесните мазнини намалява.

Бирата е идеално естествено средство срещу стреса, премахва напрежението, насърчава общителността и разбирането.

Бирата се използва успешно за стимулиране на вкуса и като цяло подпомага храносмилателния процес, особено подходяща е при някои функционални заболявания на храносмилателния тракт.

Със свойствата си на диуретик и повишена жлъчна секреция - бирата действа срещу образуването на камъни в жлъчката и пикочните камъни.

Антиоксидантните ефекти на някои вещества в бирата могат да помогнат за намаляване на риска от рак.

Същността на благоприятния ефект на бирата върху човешкото тяло е балансът и сложният ефект на веществата, съдържащи се в бирата. На първо място алкохол. Въз основа на анализа на редица проучвания, проведени върху големи групи индивиди, неговият значителен антисклеротичен ефект може да бъде документиран. Същността му е да повиши нивото на "добрия" HDL холестерол, който има благоприятен ефект, като свързва излишния холестерол в организма и го връща в черния дроб, където се разгражда. Неблагоприятният LDL компонент на холестерола, който се съхранява в кръвоносните съдове и причинява склеротично стесняване на артериите, не се увеличава или дори леко намалява. Освен това, поради ефекта върху тромбоцитите, алкохолът намалява съсирването на кръвта, като по този начин предотвратява образуването на кръвни съсиреци в артериите и по този начин образуването на сериозни усложнения. Алкохолът увеличава притока на кръв към мозъка и разширява коронарните артерии, в по -ниски дози понижава кръвното налягане със своя диуретичен ефект и подходяща корекция на съотношението на натрий и калий в кръвта и урината.

Захарите, присъстващи в бирата, са бързи и лесни за усвояване като лесно достъпен източник на енергия. Повечето бири (филтрирани и пастьоризирани) са относително бедни на протеини, но е много важно че съдържат всички необходими, така наречени незаменими аминокиселини, необходими за производството на протеини в организма. Затова бирата е подходяща хранителна добавка за диета с ниско съдържание на протеини.

Бирата съдържа голямо количество важни минерали и микроелементи (особено калий и магнезий), необходими за правилното функциониране на всички органи в тялото. Витамините, особено от серията В, също са в изобилие, но и други, особено водоразтворими витамини, действащи като коензими на редица метаболитни процеси.

Съдържанието на растителни полифеноли в бирата е доста високо. Като антиоксиданти (т. Нар. метачи на свободни радикали), те са много полезни за забавяне развитието на атеросклероза. Това действа по същия механизъм и срещу рака. Флавоноидите от своя страна инхибират функцията на тромбоцитите и по този начин усилват антикоагулантния ефект на самия алкохол. Въглеродният диоксид увеличава притока на кръв към устната лигавица и производството на слюнка и стомашни сокове, насърчава отделянето на отпадъчни продукти от бъбреците.

Хмелът е успокояващо и стимулиращо апетита леко горчиво лекарство, което стимулира отделянето на храносмилателни сокове.

Не на последно място, положителното при тази напитка е качествената вода, която в биреното съдържание е 92%. Адекватният прием на течности с бирата позволява да се поддържа физиологичен режим на пиене, предотвратявайки дехидратацията на организма, което е свързано с „удебеляване“ на кръвта и последващи нарушения на притока на кръв към органите. Трябва да се отбележи, че бирата съдържа безопасна преварена вода от качествени изворни източници .

За съжаление популяризираните „чешки“ бири в Българските магазини, не са чешки. Те се произвеждат по лиценз в български и сръбски пивоварни. Производственият процес за тези бири не се спазва. Една от най-известните дори се вари в Русия, така че е измама. Те нямат нищо общо с чешката бира.

Тези бири се правят от гранули от хмел или от продукти от хмел, което е лош вариант, тъй като суровините в гранулите обикновено са с много лошо качество. Освен това пивоварните не произвеждат ечемичен малц, а го внасят. Но откъде се внася ечемичен малц не е ясно. Производството на ечемичен малц е много специфично. Ечемичният малц се произвежда чрез покълване на ечемика, обръщане по време на покълването, сушене и накрая отстраняване на зародиша. След това ечемичният малц се оставя да престои няколко седмици в таванни помещения, които в България не съществуват.

Някои пивоварни в България създават бира, например с добавена царевица или захар, за да я правят повече за по -малко пари. Това също е погрешно. Вече не е бира.

Надявам се, че селекцията от бири ще ви хареса, постепенно ще разширяваме асортимента си.

 

С Уважение:

Петър Ричанек

Чешка бира- Оригиналът

Сравнение на продукти