Началото на пивоварството в Бенешов
Писмените записи казват, че бирата е била варена в Бенешов още през 1495 г. По това време обаче гражданите си варили златната напитка у дома. През същата година пивоварната в Конопище също се споменава за първи път - но не се знае точно къде се е намирала. След нейното разпадане е създадена господарска пивоварна с малцова къща, която се е намирала под замъка. Тогавашният му собственик обаче е трябвало да продаде имота си поради дългове.
Спасител на име Фердинанд
През 1887 г. ерцхерцог Франциск Фердинанд д'Есте купува Конопище с всичките му ферми от задлъжнялия Франтишек Ойген, княз на Лобковиц. Малко след закупуването на акционерната пивоварна и малцова къща в Бенешов, д'Есте взимат решение за цялостна реконструкция. През 1887 г. той изготвя плановете за строителство на нова модерна пивоварна - през същата година част от проекта действително е реализиран, а през 1888 г. бирата е варена в нова пивоварна с два пивоварни съда. Едновременно с пивоварната Бенешов, Франтишек управлява и стария пивовар в Конопище - той работи до 1897 г., когато е затворен.
Най -модерната пивоварна в района
През 1897 г. Франтишек Фердинанд д’Есте решава да построи най-съвременната пивоварна в цяла Австро-Унгария. В началото на 1898 г. цялата сграда вече е одобрена - около март същата година производството започва.
Убийството и периодът на войната
Убийството на Франтишек Фердинанд д'Есте и съпругата му Жофия в Сараево довежда до голям обрат. Най -големият, но незрял син на Фердинанд - Максимилиан поема пивоварната. Животът на пивоварната обаче е повлиян най -вече от Първата световна война - общото производство пада поради липса на суровини, а освен това през 1917 г. медните пивоварни съдове са реквизирани за военни нужди и заменени с нови железни. Смяната на собственика на пивоварната идва чак в края на войната, когато тя попадна в ръцете на принудителната администрация на именията Хабсбург-Лотарингски и в последствие е национализирана през 1921 г. с основаването на Чехословакия. Пивоварната произвежда основно светла 10 градусова бира, която представлява 90% от нейното производство. Тя беше допълнена от светла и тъмна 12 градусова отлежала бира. Популярният 20 градусовата Черна специална бира „Дипломат“ е била приготвяна по време на празниците. Технологията на производство не се е променила много, бирата се доставя в повече от 300 ресторанта.
Промените настъпват след войната
Следвоенните години в пивоварната са свързани с няколко фундаментални промени. Инвестира се в компенсацията на военните щети - нов автопарк, нов дърводелски цех, бъчварство и бояджийски цех. През 60 -те години избата многократно се модернизира и разширява, а дървените резервоари за отлежаване също са заменени със съвременни стоманени. През 70 -те години нов завод за бутилиране е оборудван с нови машини, чиято линия може да бутилки 15 000 бутилки на час. Малцовата къща също постепенно е реконструирана и охлаждането на пивната мъст също е модернизирано. През 90 -те години, благодарение на промяната в политическия режим, пивоварната Бенешов става частна собственост. Началото на 90 -те години е уникално развитие за пивоварната Бенешов. Ръководството на компанията започна нова ера на развитие на компанията, основана на високото качество на произвежданите продукти.
В частни ръце
През 1992 г. на пазара се появява нова марка Фердинанд, отнасяща се до първоначалния основател на пивоварната (Франтишек Фердинанд д'Есте). От 1993 г. в продължение на много години, собственик на пивоварната Бенешов става компанията „Пивоварни Бенешов“ ООД. С нова бизнес и рекламна концепция компаниите поставят рекорд в годишното производство на бира от 233 712 хектолитра през 1992 г. 12 градусовата бира „Фердинанд“ е отличена с второ място в националното състезание. През 1994 г. пивоварната Бенешов започва производството на бира от 10 и 12 градуса, наречена Старочешко пиво, като добавя разнообразие от своите бири в допълнение към традиционно произвежданите светли и черни бири, наречени Фердинанд (Рицар и Бланицки Рицар). Въпреки модернизацията, пивоварната прави производство по класическия начин, който все още не се е променил.